Mentoring 50+

Projekt „MENTORING 50+”: innowacyjne wykorzystanie potencjału dojrzałych pracowników dla rozwoju zasobów ludzkich”

Projekt realizowany był w okresie 07.2010 r. – 09.2012 r. jako pierwszy wdrażany w województwie kujawsko-pomorskim projekt innowacyjny PO KL.

Głównym celem projektu było wypracowanie, testowanie i wdrażanie modelu mentoringu jako narzędzia pozwalającego na wykorzystanie doświadczenia zawodowego, wiedzy, dojrzałości i autorytetu pracowników w wieku 50+ w roli doradców, opiekunów, praktycznych nauczycieli zawodu dla innych, szczególnie młodszych lub mniej doświadczonych współpracowników, w swoich zakładach pracy. Mentoring w projekcie był także ukazywany jako jeden ze sposobów utrzymania osób po pięćdziesiątce na rynku pracy.

Adresatami projektu byli:

• jako odbiorcy wsparcia: pracownicy w wieku 50+ z całego województwa kujawsko-pomorskiego, reprezentujący szerokie i zróżnicowane spektrum branżowe (małe i średnie firmy, duże przedsiębiorstwa, instytucje publiczne)
  • jako użytkownicy modelu: reprezentanci pracodawców, specjaliści ds. kadr, instytucje rynku pracy, doradcy zawodowi, coache, trenerzy

Główne działania projektu obejmowały:

• szkolenie umiejętności mentorskich: intensywny, wielomodułowy kurs przygotowujący do pełnienia roli mentora w firmie.
  • warsztaty umiejętności osobistych (zarządzanie stresem, zdrowie, relaksacja)- bilans kompetencji zawodowych i osobistych.
  • praktykę mentorską: wykorzystanie zdobytej wiedzy w środowisku pracy przy wsparciu realizatora projektu
  • opracowanie produktu finalnego: podręcznika wdrożeniowego mentoringu opartego na praktycznych doświadczeniach projektu, adresowanego do ww. grup użytkowników.
  • upowszechnianie wypracowanego modelu mentoringu poprzez szkolenia, kampanię medialną, spotkania lobbingowe, wizyty studyjne- konkurs dla pracodawców „Mistrz Zarządzania Wiekiem”.

Idee projektu będą kontynuowane przez Fundację Gospodarczą Pro Europa także po jego zakończeniu – służyć będzie temu powołane przez nas Centrum Badań i Edukacji 50+, którego aktywność skupi się na monitorowaniu sytuacji osób w tym wieku na rynku pracy i opracowywaniu adekwatnej do potrzeb ich oraz pracodawców oferty kształcenia i rozwoju zawodowego.