loga program regionalny

ZAKOŃCZYLIŚMY PROJEKT

„Aktywizacja społeczna, zawodowa i edukacyjna osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym w Gminie Stolno”

Projekt partnerski realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa: Solidarne społeczeństwo, Działanie 09.02: Włączenie społeczne, Poddziałanie: Aktywne włączenie społeczne. GMINA STOLNO, Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej  realizuje projekt w partnerstwie z Powiat Chełmiński/ Powiatowym Urzędem Pracy w Chełmnie i Fundacją Gospodarczą Pro Europa. Całkowita wartość proj. wynosi 369 050, 00 zł. Dofinansowanie projektu z UE wynosi: 312 450,00 zł. Projekt realizowany od 01.07.2016 r. do 31.12.2017r. Celem projektu jest aktywizacja społeczna i zawodowa mieszkańców Gminy Stolno (25K i13M) zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, zmniejszenie izolacji i marginalizacji tych grup poprzez integrację społeczną oraz wyposażenie ich w umiejętności i kwalifikacje zawodowe.

Oczekiwane rezultaty:

• podniesienie kompetencji społ-zaw;
  • zwiększenie motywacji do działania;
  • wzmocnienie wiary we własne możliwości;
  • podniesienie samooceny, zwiększenie poczucia wpływu na własne życie,
  • zmniejszenie marginalizacji i izolacji społecznej;
  • nabycie umiejętności społecznych oraz umiejętności kreatywnego i zdrowego spędzania czasu wolnego.

Działania w ramach projektu realizowane będą w oparciu o kontrakt socjalny i Program Aktywności Lokalnej (PAL) z wykorzystaniem instrumentów aktywnej integracji (aktywizacji społecznej, edukacyjnej, zawodowej). Zaplanowane działania będą miały charakter wsparcia bezpośrednio skierowanego do os. (indywidualnego), jak i pośrednio wsparcia rodzinnego oraz środowiskowego. Usługami aktywnej integracji objętych zostanie 38mieszk gm. Stolno (25K, 13M), z czego m.in. 9 os. w wyniku proj. podejmie zatrudnienie. Kontraktem socjalnym zostanie objętych 9K i 9M, natomiast działaniami w ramach PAL 20(16K i 4M). Proces wsparcia uczestników projektu (UP) odbywać się będzie w oparciu o ścieżkę reintegracji stworzoną indywidualnie dla każdej osoby, z uwzględnieniem diagnozy sytuacji problem., zasobów, potencjału, potrzeb. Zaplanowane w proj. zindywidualizowane i kompleksowe działania umożliwią aktywne włączenie społeczne, w tym także powrót na rynek pracy osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, które w pierwszej kolejności wymagają aktywizacji społ., tj. osoby. Zakwalifikowane do III profilu pomocy zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, w tym także korzystające z PO Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

W ramach projektu zostaną zrealizowane następujące zadania: aktywizacja społeczna, edukacyjna, zawodowa i działania o charakterze środowiskowym.

Celem głównym projektu jest: Poprawa perspektyw społecznych i zawodowych 38 os. (UP) ( 28Ki 10M) zamieszkałych na terenie Gminy Stolno zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym, poprzez realizację działań w oparciu o kontrakt socjalny i Program Aktywności Lokalnej, z wykorzystaniem usług aktywizacji społecznej, edukacyjnej, zawodowej oraz działań środowiskowych, w latach 2016, 2017 .Wsparcie otoczenia osób objętych PAI poprzez realizowanie działań o charakterze środowiskowym – 48 osób.

Wskaźniki rezultatu

Liczba osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, które uzyskały kwalifikacje po opuszczeniu programu – 38

Liczba osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym pracujących po opuszczeniu programu (łącznie z pracującymi na własny rachunek) – 9

Liczba osób, które osiągnęły postęp w procesie aktywizacji społeczno-zatrudnieniowej lub podjęły dalszą aktywizację po zakończeniu udziału w projekcie – 22