erasmus +

CEL PROJEKTU:

plakat_A3_2021-02-11_In_vino_veritas„In vino veritas – podwyższenie kwalifikacji w zakresie sommelierstwa oraz zdobycie kompetencji z obszaru
kształcenia i organizacji szkoleń sommelierskich w Portugalii” To projekt, którego celem jest podwyższenie kompetencji trenerów kształcenia zawodowego oraz organizacji szkoleń w obszarze usług
sommelierskich z uwzględnieniem Portugalii w tym Madery, którego rezultatem ma być zwiększenie zakresu usług edukacyjnych i utworzenie CKS. Ponadto udział w projekcie winien pozwolić na wdrożenie nowych metod i programów szkolenia przez Fundację oraz współpracujące z nią instytucje szkoleniowe i trenerów. Całościowy cel powstania i rozwoju Centrum ma być osiągnięty w
ciągu 5 lat a cel częściowy dotyczący winiarstwa portugalskiego do końca 2021 r.
Celami szczegółowymi projektu są:
1. Zapoznanie się uczestników z org. szkoleń sommelierskich, procesami produkcji wina i jego dystrybucji, klasyfikacji,
serwowania, przechowywania w Portugalii na przykładzie działań na Maderze.
2. Zapoznanie się uczestników z winiarstwem portugalskim, zwłaszcza na Maderze, transfer wiedzy i umiejętności praktycznych
pozwalający wzbogacić metodykę i treści kształcenia aktualnych lub przyszłych sommelierów, osób chcących zdobyć
zawód w CKS.
3. Wypracowanie platformy wymiany i oprac. programów edukacji, dydaktyki i metodyki kształcenia w oparciu o współpracę
międzynarodową z uwzględnieniem elementów multikulturowych, transfer innowacyjnych osiągnięć w kształceniu zaw. na kursach
sommelierskich i barmańskich.
W projekcie weźmie udział 6 osób, trenerzy, mistrzowie praktycznej nauki zawodu, kształcący w zakresie usług
sommelierskich  oraz kadra organizująca i nadzorująca realizację szkoleń.

in vino veritas zdjęcie
portugal-4823827_1920