„Aktywność szansą na lepsze jutro – Kwidzyn”

Dnia 13.01.2018 r. zaplanowano wyjazd integracyjny do Teatru Miniatura w Gdańsku. Poniżej harmonogram wyjazdu:

Harmonogram wyjazdu integracyjnego

Rusza II tura zajęć w Kwidzynie. Poniżej harmonogram oraz lista uczestników:

zmiany w części edukacyjnej

HARMONOGRAM_OPIEKUNKI

HARMONOGRAM_Pracownik biurowy

HARMONOGRAM_Sprzątanie

HARMONOGRAM_ZAWODOWA

Staże_Kwidzyn II

HARMONOGRAM_SPOŁECZNA_KWIDZYN

Lista_uczestników

Ruszyły staże w Kwidzynie:

Staże_Kwidzyn

Dokumenty projektu:

Harmonogram zajęć: Opiekun osób starszych

harmonogram zajęć_Konserwator terenów zielonych

harmonogram zajęć_Konserwator_osób_120 h_zmiana

harmonogram zajęć_sprzedawca_osób_72 h

harmonogram zajęć_aktywizacja_edukacyjna

harmonogram zajęć_aktywizacja_edukacyjna_zmiany

Harmonogram zajęć- doradztwo.

Harmonogram dla I Grupy.

Lista osób zakwalifikowanych do I Grupy,

Regulamin i formularz rekrutacyjny.

Szczegóły Projektu: Od 02.01.2017 r. ruszył projekt ukierunkowany na zwiększenie zatrudnienia osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, w tym osób z niepełnosprawnościami. Celem projektu jest aktywizacja społeczna, edukacyjna i zawodowa mieszkańców miasta Kwidzyna zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. Działania w ramach projektu realizowane będą w oparciu o kontrakt socjalny z wykorzystaniem usług aktywnej integracji:

– aktywizacji społecznej,

– edukacyjnej,

– zawodowej.

Zaplanowane działania będą miały charakter zarówno wsparcia bezpośrednio skierowanego do osób (indywidualnego), jak i pośrednio wsparcia rodzinnego oraz środowiskowego. Usługami aktywnej integracji objętych zostanie 28 mieszkańców Kwidzyna, z czego minimum dla  8 osób zapewnimy pracę.

Zajęcia odbywać się będą w 2 grupach 14-osobowych, po 1 gr w każdym roku działania projektu.

W wyniku podejmowanych działań minimum 18 os. osiągnie postęp w procesie aktywizacji  społecznej i zatrudnieniowej lub podejmie dalszą aktywizację po zakończeniu projektu. Proces wsparcia uczestników projektu. Odbywać się to będzie w oparciu   o ścieżkę reintegracji stworzoną indywidualnie dla każdej osoby, z uwzględnieniem diagnozy sytuacji problemowych, zasobów, potencjału, potrzeb. Zaplanowane w proj. zindywidualizowane i kompleksowe działania umożliwią aktywne włączenie społeczne, w tym także powrót na rynek pracy osób zagrożonym ubóstwem lub wykluczeniem społecznym.

W ramach projektu zostaną zrealizowane następujące zadania:

1. Aktywizacja społeczna,
  2. Aktywizacja edukacyjna,
  3. Aktywizacja zawodowa,
  4. Profilaktyka wykluczenia społecznego przy wykorzystaniu środowiskowych form aktywizacji społecznej.

Projekt realizowany jest we współpracy pomiędzy Fundacji Gospodarczej Pro Europa a Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Kwidzynie. Całkowita wartość projektu wyniesie: 395 413,60 zł.

Czas trwania projektu: 2017-01-02 – 2018-08-31.   logo MOPS Kwidzyn