www.dreamsart.plerasmus +

Program Erasmus+

Erasmus+ to program Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2014-2020. Jego całkowity budżet wynosi 14,7 mld euro. Erasmus+ opiera się na osiągnięciach europejskich programów edukacyjnych, które funkcjonowały przez 25 lat, i jest wynikiem połączenia następujących europejskich inicjatyw realizowanych przez Komisję Europejską w latach 2007-2013: programu „Uczenie się przez całe życie”, programu „Młodzież w działaniu”, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink, oraz programów współpracy z krajami uprzemysłowionymi w dziedzinie szkolnictwa wyższego.

źródło – Erasmus+

Publikacja informacji na stronie odzwierciedla jedynie stanowisko jej autorów i Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za zamieszczoną w niej zawartość  merytoryczną.

Akcja 1.

Fundacja Gospodarcza Pro Europa bierze udział w działaniach przewidzianych w Akcji 1. programu Erasmus+, w którym osoby zajmujące się kształceniem i szkoleniami zawodowymi mogą:

• brać udział w praktykach zawodowych w przedsiębiorstwach, instytucjach kształcenia lub szkolenia zawodowego;
  • uczestniczyć w praktykach typu job shadowing lub szkoleniach w instytucjach kształcenia i szkolenia zawodowego;
  • prowadzić kursy i szkolenia w zagranicznych instytucjach partnerskich, w tym w instytucji wnioskującej oraz w instytucjach należących do konsorcjum.

Mobilność kadry w ramach programu Erasmus+ daje możliwość na poznanie innych metod nauczania zawodu poza granicami kraju, oraz kształtuje i utrzymuje więzi z instytucjami kształcenia i szkolenia zawodowego w obrębie Unii Europejskiej. Program pozwala na wymianę pozytywnych praktyk pomiędzy instytucjami co przekłada się na lepsze zrozumienie potrzeb potencjalnych interesantów, zarówno z kraju ojczystego jak i zagranicy.