Komunikacja z mediami

Szkolenie adresowane jest do pracowników samorządów kontaktujących się z mediami, radnych, działaczy organizacji politycznych i społecznych, pracowników działów PR i kadry menedżerskiej wyższego i średniego szczebla.

Zdobycie wiedzy praktycznej w zakresie niezbędnych kompetencji ułatwiających komunikację i współpracę z przedstawicielami mediów – dziennikarzami, wydawcami, redaktorami naczelnymi oraz przedstawicielami marketingu i promocji pracującymi na rzecz mediów. Szkolenie służy przełamywaniu barier, niechęci i lęku we wzajemnych stosunkach na linii pracownik samorządu, radny, polityk, pracownik firmy – media.

Jak zażegnać konflikt na linii dziennikarz – pracownik, który pojawia się na początku relacji?

Rola uświadomienia różnych celów, jakie mają do zrealizowania dziennikarze, pracownik, polityk, radny. Dobór słów, poprawność i spójność wypowiedzi w kontakcie z mediami. Nastawienie, stworzenie klimatu oraz budowanie porozumienia. Ćwiczenia w parach oparte na konkretnych przykładach zdarzeń kryzysowych, sytuacji konfliktowych, trudnych i pozornie patowych.

Przychodzi dziennikarz do urzędnika, radnego, PR-owca, szefa firmy i żąda natychmiastowej odpowiedzi na pytania.

Rola wyglądu, kontaktu wzrokowego, postawy ciała, gestykulacji i sposoby ich kontrolowania. Jak nie pozwolić sobie przerywać i wypowiedzieć się do końca w ważnej merytorycznie sprawie. Ćwiczenia w parach oparte na konkretnych przykładach spotkań pracowników z dziennikarzem.

Pracownik, radny, urzędnik występuje w mediach.

Rola autoprezentacji, dykcji i stylu wypowiedzi. Jak reagować na nieprzewidziane, nowe sytuacje, które kreuje redaktor? (rola umiejętności kontroli rozmowy i sterowania dynamiką rozmowy). Ćwiczenia w parach – rola empatii rozmówcy i zagrożenie jej nadmiarem.

Jak nawiązać relację z trudnymi reprezentantami prasy, TV, radia, internetu i wyjść z nich z poczuciem zachowania klasy?

Rola języka i nastawienia, jakim posługujemy się próbując nawiązać współpracę z przedstawicielami mediów w sytuacji niezręcznej, konfliktu i wzburzenia. Jak poradzić sobie z trudnymi emocjami, które pojawiają się w kontakcie z wymagającą sytuacją urzędniczo- dziennikarską? Ćwiczenia praktyczne oparte na konkretnych przykładach.

Jak poprawnie przygotować, skomponować i wysłać tekst do mediów, aby osiągnąć zamierzony efekt?

Jak napisać tekst do mediów, aby nie trafił do kosza na śmieci? Jakie informacje interesują media i jak sprawić, by zainteresowały je informacje, które są ważne z punktu widzenia dobra gminy i miasta? Jak przekonać pracowników marketingu i promocji pracujących w mediach do konstruktywnej współpracy. Ćwiczenia praktyczne oparte na konkretnych przykładach, które miały miejsce w praktyce.

Jesteś zainteresowany tym szkoleniem?

Skorzystaj z formularza i skontaktuj się z nami.