Kodeks Postępowania Administracyjnego

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników administracji samorządowej oraz rządowej, w przypadku których stosowanie Kodeksu Postępowania Administracyjnego wymaga analizy praktycznych zagadnień wynikających z bieżącej pracy w urzędzie oraz zapoznania się z nowym orzecznictwem dotyczącym przepisów KPA.

Celem szkolenia jest omówienie najważniejszych aspektów postępowania administracyjnego w świetle praktyki urzędnika. Udział w szkoleniu pozwoli zdobyć cenne praktyki i umiejętności dzięki aktywnym warsztatom realizowanych w kameralnych grupach.

Zagadnienia ogólne postępowania.

Strona postępowania administracyjnego. Podmioty posiadające legitymację czynną w postępowaniu. Konsekwencje nowelizacji i elektronizacja postępowania. Liczenie terminów – problemy praktyczne na przykładach. Błędy i sposoby ich naprawienia.

Postępowanie przed organem I instancji.

Decyzje administracyjne – rodzaje i charakter oraz skutki. Elementy konieczne decyzji. Związanie decyzją i ingerencja w treść decyzji – konsekwencje karne. Różnice pomiędzy decyzjami a postanowieniami.

Akta sprawy – pisemny charakter postępowania.

Protokoły, adnotacje, notatki urzędowe. Uprawnienia strony i organu. Wgląd w akta sprawy po nowelizacji. Czynności organu.

Metryka sprawy:

• regulacje prawne dotyczące metryki,
  • stopień szczegółowości treści prowadzonej metryki sprawy,
  • forma zakładania i prowadzenia metryki sprawy,
  • rodzaje spraw,
  • w których obowiązek prowadzenia metryki jest wyłączony,
  • praktyczne aspekty prowadzenia metryki.

Postępowanie odwoławcze z uwzględnieniem ostatnich zmian.

Czynności organu I instancji, etap między instancyjny, czynności organu II instancji. Rozstrzygnięcia organu I i II instancji w postępowaniu odwoławczym i ich charakter. Decyzje formalne i merytoryczne. Skarga do wojewódzkiego sądu administracyjnego.

Postępowania nadzwyczajne w KPA

wznowienie postępowania, stwierdzenie nieważności, uchylenie, zmiana rozstrzygnięcia. Związek z odpowiedzialnością majątkową funkcjonariuszy publicznych.

Postępowania odrębne uregulowane w KPA.

Charakter postępowań odrębnych, rozwiązania wspólne i odmienne. Zaświadczenia oraz skargi i wnioski po nowelizacji.

Jesteś zainteresowany tym szkoleniem?

Skorzystaj z formularza i skontaktuj się z nami.