Aktywizacja trudnych klientów

Pracownicy kluczowi Ośrodków Pomocy Społecznej i Powiatowych Urzędów Pracy zajmujący się aktywizacją zawodową i społeczną.

Nabycie przez uczestników wiedzy i umiejętności z zakresu możliwości aktywizacji wspólnych klientów Ośrodków Pomocy Społecznej i Powiatowych Urzędów Pracy w świetle obowiązujących aktów prawnych. Wypracowanie nowych narzędzi aktywizacji osób bezrobotnych.

Współpraca PUP i OPS w zakresie zadań związanych z procesem aktywizowania klientów. Podstawa prawna współpracy. Omówienie wytycznych MPiPS w zakresie realizacji Programu PAI. Realizacja programu PAI – warsztat, dyskusja moderowana. Aktywizacja zawodowa klientów – rola doradcy klienta i pracownika OPS.

Aktywizacja klientów, dla których ustalono III profil pomocy w PUP i OPS. Metodyka pracy z klientami niezmotywowanymi. Bariery klientów III profilu pomocy w wejściu na rynek pracy. Metody niwelowania barier klientów PUP i podopiecznych OPS. Psychologia pracy z klientem PUP i podopiecznym OPS.

Opracowywanie IPD z klientem, dla którego ustalono III profil pomocy. IPD dla profilu III – warunki ustawowe. Struktura IPD w kontekście profilu pomocy. Działania planowane do samodzielnej realizacji – oferta dla klientów III profilu pomocy. Zasady monitorowania i modyfikacji IPD.

Dobór właściwych form wsparcia do sytuacji klienta III profilu pomocy – studium przypadku – praca w grupach mieszanych. Analiza przypadku – rozpoznanie sytuacji klienta, analiza zebranych danych o kliencie. Praca na wybranych przykładach. Diagnoza barier w wejściu na rynek pracy. Ustalenie problemów, w tym problemu głównego. Określenie celów. Ustalenie ścieżki aktywizacji klienta (w tym IPD). Ustalenie zadań PUP i OPS w realizacji ścieżki aktywizacji klienta.

Skuteczny przepływ informacji pomiędzy PUP i OPS jako warunek sukcesu w aktywizacji wspólnego klienta. Mechanizm przepływu informacji. Rodzaje informacji przekazywanych przez PUP oraz OPS. Dobre praktyki w przepływie informacji.

Jesteś zainteresowany tym szkoleniem?

Skorzystaj z formularza i skontaktuj się z nami.