Profesjonalne kadry instytucji pomocy i integracji społecznej

Two charming adorable wonderful dreamy darling dear beautiful cheerful excited joyful mama and kind friendly attentive sensitive daughter holding hands looking at each other isolated gray background

BEZPŁATNE SZKOLENIA – Projekt „Profesjonalne kadry instytucji pomocy i integracji społecznej”

Uwaga!

Harmonogram szkoleń dostępny pod adresem: http://fundacja-proeuropa.org.pl/projekty/profesjonalne-kadry-instytucji-pomocy-i-integracji-spolecznej/.

Informujemy, że szkolenia w województwie kujawsko – pomorskim rozpoczynamy od 18 maja 2020 r. Wszystkie szkolenia będą odbywały się w Toruniu.

Do środy 29 kwietnia 2020 na skrzynki mailowe, wskazane przez Państwa w dokumentach rekrutacyjnych, zostanie wysłany link do aktywnego Kalendarza Google. W kalendarzu zostanie umieszczony harmonogram szkoleń. Do 8 maja 2020 r. będzie można indywidualnie wpisać się na szkolenia. Po tym terminie możliwość dopisywania się na szkolenia zostanie zablokowana, a uczestnicy zostaną przypisani do terminów przez organizatora szkoleń.

Więcej informacji pod adresem: http://fundacja-proeuropa.org.pl/projekty/profesjonalne-kadry-instytucji-pomocy-i-integracji-spolecznej.

Czas trwania projektu 2.01.2020 r. – 31.12.2021 r.

Projekt skierowany do pracowników instytucji pomocy i integracji społecznej zatrudnionych na stanowiskach: pracownik socjalny, starszy pracownik socjalny, specjalista pracy socjalnej, starszy specjalista pracy socjalnej, główny specjalista posiadający II stopień specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny oraz aspirant pracy socjalnej.

Projekt obejmie wsparciem 380 osób

Każdy zakwalifikowany uczestnik projektu będzie uczestniczył w szkoleniach z zakresu obszarów tematycznych, które wskazał w ankiecie.

Cel główny projektu: Podniesienie kompetencji kluczowych pracowników instytucji pomocy i integracji społecznej z Makroregionu IV tj.: z województw: pomorskiego, zachodniopomorskiego i kujawsko-pomorskiego.

Cel szczegółowy projektu: Zwiększenie potencjału i efektywność pracowników instytucji pomocy i integracji społecznej. Jednoczesne zwiększenie potencjału instytucji działających na rzecz włączenia społecznego. Indywidualizacja pracy z klientem oraz zwiększenie trafności wyborów, a przez to zwiększenie skuteczności, jakości i efektywności oferowanej pomocy przez pracowników instytucji pomocy i integracji społecznej.

Zadania zaplanowane w projekcie: Przeprowadzenie szkoleń dla osób świadczących usługi aktywizacyjne i inne usługi społeczne na rzecz osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. Szkolenia obejmować będą nowe rozwiązania organizacyjno – prawne wprowadzone w ustawie  pomocy społecznej oraz zmiany w innych ustawach dotyczących obszaru pomocy i integracji społecznej.