Projekt

Młodzi na rynku pracy – problemy, zadania, perspektywy

Lider

Powiatowy Urząd Pracy w Chojnicach

Partner

Fundacja Gospodarcza Pro Europa

Instytucja przyjmująca

Associação Intercultural Amigos da Mobilidade, Barcelos, Portugalia

Termin

01.06.16 – 01.06.17/ 24 m.

Projekt zakończony!

Cele

Projekt jest poświęcony problematyce bezrobocia wśród osób młodych, tj. do 30 roku życia oraz kwestii braku doświadczenia zawodowego tych osób i niedopasowania ich kwalifikacji do realnych potrzeb rynku pracy. Celem projektu jest wyposażenie pracowników Urzędu Pracy w Chojnicach i Fundacji Gospodarczej Pro Europa z Torunia w takie umiejętności, aby mogli oni skutecznie i efektywnie wspierać osoby młode w procesie przekwalifikowywania się i poszukiwania zatrudnienie. Dowiedzą się też jak współpracować z innymi podmiotami na rynku pracy, zwłaszcza z pracodawcami i szkołami, aby monitorować coraz bardziej skutecznie zapotrzebowanie na kwalifikacje i z kilkuletnim wyprzedzeniem tworzyć listy zawodów, na które w przyszłości będzie zapotrzebowanie.

W projekcie weźmie udział 16 osób, 12 pracowników PUP i 4 Fundacji. Będą to osoby prowadzące szkolenia, opracowujące programy kształcenia praktycznego, realizujące dokształcanie w różnych formach dla bezrobotnych, głównie doradcy zawodowi, specjaliście ds. rozwoju zawodowego, specjaliści ds. programów (zaangażowani m.in. w organizacje wymiany doświadczeń międzynarodowych), a także osoby pełniące funkcje doradcy klienta i opiekunowie stażystów. Przed rozpoczęciem mobilności uczestnicy projektu zostaną objęcie przygotowaniem kulturowym i językowym, aby mogli wstępnie zapoznać się z portugalskimi realiami i odświeżyć własne umiejętności językowe. Podczas mobilności zaplanowaliśmy wizyty i job shadowing w 12 instytucjach. Odwiedzimy szkoły o profilu zawodowym dla młodzieży i dorosłych, instytucję zarządzającą oświatą, urząd pracy, stowarzyszenie przedsiębiorców, a także kilka zakładów pracy, w których m.in. realizowana jest praktyczna nauka zawodu. Będziemy obserwować pracę nauczycieli, stażystów, praktykantów, porozmawiamy ze studentami i wykładowcami, spotkamy się z przedsiębiorcami i pracownikami odpowiedzialnymi za aktywizację zawodową. Dzięki kontaktowi z przedstawicielami różnych grup istniejących na portugalskim rynku pracy poznamy nie tylko stosowane tam metody i narzędzia działania na rzecz zatrudnienia, ale też opinie na temat ich skuteczności. Ustalimy w ten sposób z których wzorców warto korzystać oraz poznamy słabe strony stosowanych rozwiązań.

Efektem projektu będzie zwłaszcza wzrost poziomu obsługi klientów Urzędu i Fundacji, większa efektywność zatrudnieniowa szkoleń i staży, lepsze dostosowanie oferowanych programów kształcenia do potrzeb bezrobotnych i oczekiwań pracodawców. Dzięki trafnemu wyposażeniu młodych bezrobotnych w kwalifikacje, poprawi się też jakość przeprowadzanych przez nas rekrutacji na wolne stanowiska w zakładach pracy. Szybciej i skuteczniej będziemy mogli skontaktować bezrobotnych z pracodawcami, a dzięki temu zwiększy się ich zaufanie do organizatorów kształcenia i pośrednictwa pracy jakimi są Urząd i Fundacja. Bardziej skutecznie będziemy też mogli prowadzić doradztwo zawodowe dla osób, których sytuacja społeczna i życiowa jest bardziej skomplikowana i znalezienie przez nich pracy jest uwarunkowane wcześniejszym rozwiązaniem problemów osobistych.

pup chojnice
Logo pro europa