Istniejemy już od 2002 roku i przeszkoliliśmy ponad 20 tyś osób.

Fundacja Gospodarcza Pro Europa

Jesteśmy Fundacją, której celem jest m.in. szeroko pojęta aktywizacja gospodarcza, zawodowa i społeczno-kulturalna mieszkańców miast i obszarów wiejskich Kraju. Realizując różnorodne inicjatywy edukacyjne (kursy, szkolenia, konferencje edukacyjne, wysokospecjalistyczne kształcenie zawodowe) oferujemy naszym klientom współpracę przy tworzeniu projektów szkoleniowych, dużą elastyczność, innowacyjność programów szkoleń i zindywidualizowane podejście do potrzeb klienta.

W celu zapewnienia wysokiego poziomu kształcenia wdrożyliśmy procedury certyfikacji ISO i akredytację kuratoryjną.

Politykę jakości rozumiemy jako ogół zamierzeń i działań organizacji ukierunkowanych na realizację procesów zachodzących w organizacji, zmierzających do zaspokojenia,  w optymalny sposób, potrzeb i wymagań stron zainteresowanych. Takie działania kierownictwo organizacji urzeczywistnia z uwzględnieniem kontekstu czyli okoliczności i kombinacji czynników wewnętrznych i zewnętrznych mających wpływ na funkcjonowanie organizacji i efektywne określane jej celów.

Uznajemy, iż zakres realizacji normy ISO 9001-2015, stosowany w Fundacji, przy dostarczaniu zainteresowanym stronom naszych usług szkoleniowych, powinien zapewnić powtarzalność i zwiększać zadowolenie klienta z naszych usług. Będzie to możliwe przy zapewnieniu:

• Stałego monitorowania czynników wewnętrznych i zewnętrznych mających wpływ na działanie organizacji ,
  • Monitorowaniu potrzeb i oczekiwań stron zainteresowanych korzystaniem z usług Fundacji i elastyczne dostosowywanie się do wymagań zainteresowanych stron.
  • Ciągłego doskonalenia poziomu wykonywanych usług oraz wdrożonego systemu zarządzania jakością, w tym ewaluacji procesów.
  • Stałego podnoszenie kwalifikacji załogi.
  • Efektywnej realizacji procesów opracowywania, oferowania i realizacji szkoleń.
  • Opracowywania programów szkoleń i warsztatów we współpracy z praktykami i teoretykami różnych dziedzin wiedzy i specjalizacji zawodowych,
  • Współpracy z dostawcami usług szkoleniowych posiadających wymaganą wiedzę i doświadczenie.

Powołaliśmy do życia Placówkę Kształcenia Ustawicznego Dorosłych – Akademię Pro Europa. Jej motto to „Szkolenia na miarę”.

Ponadto realizujemy różnego rodzaju projekty krajowe, wymiany międzynarodowej finansowane ze środków UE i z funduszy rządowych.

Misją Fundacji jest służenie swoim doświadczeniem i możliwościami organizacyjnymi instytucjom, biznesowi i osobom fizycznym w ich aktywności na rzecz europejskiej współpracy gospodarczej, edukacyjnej i kulturalnej oraz wysokiej  jakości realizowanych przez nich działań.

Środki na realizację celów statutowych pochodzą z wypracowanego przez Fundacje zysku. Dzięki nim Fundacja może współpracować z biznesem na rzecz jego społecznego zaangażowania oraz organizować wymianę międzynarodową (Niemcy, Włochy, Finlandia, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania), prowadzić Ośrodki Wsparcia Ekonomii Społecznej i Przedsiębiorczości, wydawać książki, prowadzić Centrum Edukacji i Badań 50+, wspierać eventy kulturalne i budować partnerstwa na rzecz aktywizacji zawodowej lokalnych wspólnot.

Przywiązujemy duże wagę do wykonywania zadań publicznych w sferze aktywizacji zawodowej i społecznej.

w Toruniu

w Gdańsku

Mówią o nas

Szkolenie prowadzone było przez wykwalifikowanych i doświadczonych wykładowców. Przyjazna atmosfera panująca podczas kursu ułatwiła zdobywanie wiedzy. Zakres tematyczny zajęć i sposób ich przeprowadzenia podniósł kwalifikacje przeszkolonych osób, zwiększając ich szanse na rynku pracy.

pup gda
Roland Budnik
Dyrektor, Powiatowego Urzędu Pracy w Gdańsku

Polecamy Fundację Gospodarczą Pro Europa jako rzetelnego i profesjonalnego wykonawcę projektów szkoleniowych.

oirp
Zbigniew Pawlak
Dziekan Rady OIRP, Okręgowa Izba Radców Prawnych w Bydgoszczy

Fundacja Gospodarcza Pro Europa rzetelnie i solidnie wywiązała się z zawartych umów. Przebieg dotychczasowej współpracy pozwala nam postrzegać Fundację jako godnego partnera traktującego w sposób właściwy swoje zobowiązania wobec klienta.

rc fkr
Marzenna Sobiecka-von Brandt
Wiceprezes Zarządu RC fkr, RC Fundacja Konsultingu i Rehabilitacji

Dzięki profesjonalizmowi kadry szkolącej i dobrej organizacji osoby szkole wysoko oceniły zdobytą wiedzę teoretyczną i praktyczną. Firma dała się poznać jako rzetelny i wiarygodny partner wykonujący powierzone zadania zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami.

graso
mgr inż. Zbigniew Sobecki