„Aktywność szansą na lepsze jutro II – Kwidzyn”

Dnia 01.12.2019 r. Fundacja rozpoczęła realizacje projektu ukierunkowanego na zwiększenie zatrudnienia osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, w tym osób z niepełnosprawnościami, poprzez wdrażanie kompleksowych programów aktywizacji społeczno-zawodowej. Celem Projektu jest zwiększenie zatrudnienia we wszystkich kategoriach wiekowych, poprawę stanu zdrowia, podniesienie poziomu aktywności społecznej i wzrost kompetencji mieszkańców Miasta Kwidzyn zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. Działania w ramach proj. realizowane będą w oparciu o kontrakt socjalny z wykorzystaniem usług aktywnej integracji (aktywizacji społecznej, zawodowej i działaniach o charakterze środowiskowym). Zaplanowane działania będą miały charakter zarówno wsparcia bezpośrednio skierowanego do os. (indywidualnego), jak i pośrednio wsparcia rodzinnego oraz środowiskowego. Usługami aktywnej integracji objętych zostanie 28 mieszkańców Kwidzyna.

Działania w projekcie:

Usługi o charakterze społecznym, Usługi o charakterze zawodowym – szkolenia, Usługi o charakterze zawodowym, Profilaktyka wykluczenia społecznego przy wykorzystaniu środowiskowych form aktywizacji społecznej,

Liderem projektu jest Fundacja Gospodarcza Pro Europa a partnerem Miasto Kwidzyn – Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej

Okres realizacji projektu  2019-12-01 – 2021-07-31

Całkowita wartość projektu wyniesie: 415 423,30 zł